Tips :
Ongelukken in de keuken
Ongelukken in de keuken: voorkom nachtmerries!
De meeste verwondingen en brandwonden zijn het gevolg van ongelukken thuis.
De beruchtste kamer? De keuken!
Maar met enkele eenvoudige reflexen kunt u ‘nachtmerries in de keuken’ gelukkig voorkomen!
Ongelukken in de keuken voorkomen
De eerste reflex om ongelukken in de keuken te voorkomen?
Blijf waakzaam, en niet alleen voor u, maar vooral voor uw kinderen. Want die zijn vaak de eerste slachtoffers van ongelukken in de keuken als volwassenen niet goed opletten.
-
Hou kinderen goed in de gaten: laat ze niet alleen, laat geen gevaarlijke producten binnen handbereik en hou ze op afstand tijdens het koken.
-
Let goed op wat u doet en hou er uw hoofd bij wanneer u messen en elektrische apparaten gebruikt.
-
Laat voeding niet onbewaakt koken, om zo vlammen of brand te voorkomen.
-
Hou ontvlambare producten of stoffen uit de buurt van het fornuis.
-
Ontstaat er toch vuur? Blus dat dan nooit met water: Gebruik een deksel, een branddeken of desnoods een vochtige doek.
-
Let op met stoom, want ook die kan ernstige brandwonden veroorzaken.
- Haal een branddeken en een brandblusser in huis.
Ongelukken in de keuken: een brandwond verzorgen
Liep iemand een brandwond op, ondanks onze tips om ongelukken in de keuken te voorkomen?
Stel dan snel deze reddende handelingen:
-
Ga weg van elektrische apparaten of schakel de stroom uit als het ongeluk is te wijten aan een elektrische bron.
-
Bepaal de graad van de brandwond om te weten hoe u ze moet behandelen.
-
Hou de verbrande huid binnen maximaal 20 minuten na het ongeluk 20 minuten onder stromend water van 20 °C.
-
Reinig de brandwond door het vuil te verwijderen en breng dan voorzichtig een antibacteriële zalf aan.
-
Bedek de brandwond met een steriel kompres.
Wilt u van a tot z weten hoe u een brandwond verzorgt
Ga dan naar onze pagina
Brandwonden: de eerste reflexen
Ongelukken in de keuken: een snijwond verzorgen
Messen, scharen en zelfs aluminiumfolie … Een snijongeluk is snel gebeurd! Gelukkig kunt u in de meeste gevallen een klein ongelukje in de keuken gewoon thuis behandelen
-
Reinig wond: verwijder het vuil en ontsmet ze met een aangepast product.
-
Droog de wond door voorzichtig te deppen met een kompres of schoon doekje.
-
Gebruik een antibacteriële zalf op de wond.
-
Leg een steriel kompres met behulp van zelfklevend materiaal
-
Vervang het verband dagelijks.
Wilt u van a tot z weten hoe u een wond verzorgt?
Ga dan naar onze pagina
Wonden: van schaafwonden tot snijwonden
Ontdek andere artikelen over dit onderwerp: