Tips:
Barbecues: opgelet, gevaarlijk!
Barbecues: opgelet, gevaarlijk!
Geen zomer zonder barbecue. Belgen zijn er dol op! Want er is niets zo gezellig als samen rond een barbecue zitten! Let wel goed op, want er loert gevaar! Ontdek welke voorzorgen u het best neemt.
De barbecue: gevaren die gemakkelijk zijn te voorkomen
Wilt u genieten van het mooie weer en uw barbecue bovenhalen?
Een schitterend idee! Tref wel enkele eenvoudige veiligheidsmaatregelen:
- Het moment. Vermijd barbecues tijdens hittegolven of bij sterke wind.
- De plaats. Vermijd een barbecue op de volgende plaatsen: een afgesloten ruimte, onder het dak van de garage of in de buurt van bomen, struiken en andere brandbare materialen.
- Stabiliteit. Kies een stabiele barbecue en plaats die op een vlakke, stevige ondergrond.
- Het aansteken. Vermijd brandspiritus of andere alcohol, benzine en andere ontvlambare vloeistoffen. Ze vergroten het risico op oncontroleerbare vlammen en zelfs een explosie! Steek het vuur liever aan met aanmaakblokjes en wakker het aan met droge takken.
- Het materiaal. Draag ovenwanten en een schort en gebruik lang barbecuegerei om het risico op brandwonden te beperken.
- De brandblusser. Hou een brandblusser in de buurt en denk eraan de kooltjes na het barbecueën te doven.
- De kinderen. Hou ze uit de buurt.
- De rooster. Leg het nog hete rooster nooit op de grond na het barbecueën. Dit is vragen om ernstige brandwonden!
De zon is een handlanger van uw barbecue en een gevaar voor uw huid
Opgelet! Vlammen, gloeiende kolen en heet metaal zijn niet de enige boosdoeners als het om brandwonden gaat. De zon is de grootste handlanger van de barbecue … En samen zijn ze erop uit de huid te verbranden! Bedek uw lichaam goed, smeer zonnecrème en drink genoeg!
Als een barbecueongeluk niet kon worden voorkomen: hoe verzorgt u een brandwond?
Stel: u bent volop bezig met de voorbereidingen van uw barbecue. U let één momentje niet op … en iemand liep een brandwond op!
Schiet meteen in actie:
-
Bepaal de graad van de brandwond om te weten hoe u ze moet behandelen.
-
Koel de brandwond binnen de 20 minuten, gedurende 20 minuten en onder stromend water van 20 °C.
-
Ontsmet de brandwond: verwijder vuil en breng een antibacteriële crème aan.
-
Bedek de brandwond met een steriel gaas.
Wilt u van a tot z weten hoe u een brandwond verzorgt
Ga dan naar onze pagina
Brandwonden: de eerste reflexen
Ontdek andere artikelen over dit onderwerp: